Τα κουλουράκια της μαμάς – Мамины бублики

16 декабря 2023by Zoe Pavlovskaya0

ΤΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ МАМИНЫ БУБЛИКИ Το ένα συννεφάκι φέρνει τ’ άλλο και στο τέλος έρχεται βροχή. Αχ! Μ’ αυτή την τρελή παρέα τι να κάνω, που θέλω να παίξω στην αυλή? Θα βάλω τις γαλότσες μου και τ’ αδιάβροχό μου, λίγο νεράκι δεν θα φοβηθώ που πέφτει απ’ τον ουρανό! Αλλά όμως απορώ. Πως...

ΤΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ

МАМИНЫ БУБЛИКИ

Το ένα συννεφάκι φέρνει τ’ άλλο και στο τέλος έρχεται βροχή. Αχ! Μ’ αυτή την τρελή παρέα τι να κάνω, που θέλω να παίξω στην αυλή? Θα βάλω τις γαλότσες μου και τ’ αδιάβροχό μου, λίγο νεράκι δεν θα φοβηθώ που πέφτει απ’ τον ουρανό!

Αλλά όμως απορώ. Πως βρίσκονται τα σύννεφα στον ουρανό? Και που βρίσκουν τα σύννεφα τόσο νερό? Πως πέφτει το νερό στη γη και πως στεγνώνει? 

Θα τρέξω στον μπαμπάκα μου κι όλο θα τον ρωτώ κι αυτός, για όλα θα έχει να μου πει μια σοφή γνώμη! Θα τρέξω στη μαμάκα μου κι όλο θα τη ρωτώ κι αυτή, για κάθε μου απορία, θα μου φτιάχνει ένα γλυκό!

Για τα συννεφάκια θα μου φτιάξει μπισκοτάκια. Για το νερό, θα μου φτιάξει τον πιο δροσερό χυμό. Για τη γη θα μου φτιάξει πίτα γεμιστή, για τον ουρανό θα μου φτιάξει παγωτό και για τα χρυσά αστεράκια θα μου φτιάξει κουλουράκια.

Κι ύστερα, θα με πάρει ο μπαμπάκας αγκαλιά κι όσο θα τρώω της μαμάκας τα νόστιμα γλυκά, όλα θα μου τα εξηγήσει. Έτσι κάποτε κι εγώ θα γίνω σοφός: θα ξέρω όλα τα νόστιμα γλυκά και θα θυμάμαι και τα λόγια του μπαμπά.

 

ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ – ПОЛЕЗНАЯ ЛЕКСИКА

  • Οι γαλότσες – резиновые сапоги 
  • απορώ – сомневаться, задаваться вопросом
  • δροσερός – освежающий
  • σοφός – мудрый

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ – ГРАММАТИКА

Будущее время глаголов

Будущее врем глаголов в греческом языке подразделяется на 2 вида: длительное (=незавершенное) и краткое (=одноразовое, завершенное). В длительное будущем глагол не изменяется; в кратком – изменяется, приобретая основу простого прошедшего времени (аорист) (у правильных глаголов).

Примеры из текста

Длительное будущее: …κι όλο θα τη ρωτώ – …и все время буду ее спрашивать.

Краткое будущее: Θα βάλω τις γαλότσες μου – Я надену резиновые сапоги. …θα μου φτιάξει παγωτό – ….она приготовит мне мороженое.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ВОПРОСЫ ПО ТЕКСТУ

– τι θα κάνει το παιδάκι για να παίξει στη βροχή?

– τι απορίες έχει το παιδάκι?

– ποιους θα ρωτήσει το παιδάκι σχετικά με τις απορίες του?

– πως απαντάει στο παιδάκι η μαμά του? Πως απαντάει ο μπαμπάς του?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *